Frågor och svar

Hur ser framtiden ut, hur mycket solceller kommer det att behövas i Sverige?

Det kommer att vara en kraftigt ökande efterfrågan på energi i Sverige under många år framöver. Energimyndigheten säger att Sveriges elbehov kan komma att dubblas till 2035. Tillväxttakten inom solenergi är mycket hög och de senaste tre åren har det installerats rekordmånga solcellsanläggningar i Sverige.

Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv beräknas det bli en ökning på minst 60 procent de kommande 25 åren. Solenergi kommer att ha en allt viktigare plats i vår kraftförsörjning framöver och batterierna för att lagra solenergi blir också allt bättre. Många solcellskunder laddar bilen med egen solel och säljer dessutom sitt elöverskott, vilket gör att det är en mycket god investering att satsa på förnybar, egenproducerad el.

Läs mer
Får man något om man refererar er vidare till fler potentiella kunder?

Som befintlig kund hos Sesol kan du rekommendera nya kunder till oss.

Vid affär erhåller du som kund en summa. Läs mer här

Läs mer
Kan man lagra solel?

Ja det går utmärkt att lagra solel om du väljer att investera i ett solcellsbatteri. Med ett batteri för lagring av solel kan överskottet som producerats under dagen lagras och användas under dygnets övriga timmar

Generellt har bostäder högre elförbrukning på kvällen då man oftast lagar mat, tvättar och använder andra energikrävande apparater. Det är även då elpriset oftast är som högst. Med ett solcellsbatteri kan du alltså använda egenproducerad el när du behöver det som mest! Om du vill ha ytterligare vägledning och en lösning som är anpassad efter dina unika behov, erbjuder vi en kostnadsfri offert. Få en skräddarsydd lösning som passar just dina förhållanden och maximera din investering i solenergi. Begär din fria offert här.

Läs mer
Är det verkligen lönsamt med batteri?

Ja. Med ett batteri kan du ”förflytta” din solel till den tid du behöver den som mest, och när elpriset är som dyrast. Med ett batteri kan du därför undvika höga elpriser och istället nyttja din egenproducerade solel. Riktigt smart!

Med hjälp av vårt samarbete med Checkwatt kan du både övervaka och optimera din energianvändning. Utöver detta kan du dessutom öppna upp för fler inkomsttjänster. Checkwatt fungerar nämligen som en stödtjänst som möjliggör ytterligare inkomstmöjligheter för dig som solenergiproducent. Detta bidrar till en snabbare återbetalning av din investering i solenergisystemet. Läs mer om hur Checkwatt kan förbättra din ekonomi här.

För att utforska hur ett batteri tillsammans med Checkwatt kan förbättra ditt solcellssystems lönsamhet i praktiken, boka en personlig konsultation med oss. Vi kan hjälpa dig att analysera dina specifika behov och erbjuda skräddarsydda lösningar som passar just din situation.

Läs mer
Vad kostar ett batteri och vad är det för återbetalningstid?

Solcellsbatterier varierar i kostnad och det beror bland annat på hur stort batteriet är och vad det är för märke/tillverkare. Vi erbjuder batterier i varierande storlek och kapacitet. Vi erbjuder ett förmånligt pris på batteri i samband med installation av solceller. 

Våra solcellsrådgivare hjälper dig att räkna och kommer att rekommendera ett solcellsbatteri som är optimalt sett till din elförbrukning och storlek på solcellsanläggning. Sollcellsrådgivaren kommer även att räkna fram bästa möjliga batteripris samt informera om återbetalningstiden på just din solcellslösning.

Om du köper en solcellsanläggning med Sesols tjänst Kraftfull ingår ett batteri utan extra kostnad. Det innebär att återbetalningstiden minskar från ca 8-12 år ner till endast ca 6 år! Kontakta oss så räknar vi på din fastighets behov och förutsättningar.  Använd Sesols solcellskalkylator för att räkna ut hur mycket du kan spara med solceller på taket!

Läs mer
Kan Sesol hjälpa till med finansiering och avbetalning?

Ja, vi hjälper dig med finansieringen via våra samarbetspartners. Tillsammans med Wasa Kredit erbjuder vi på Sesol ett räntefritt lån för dig som vill komma igång med solceller. Med delbetalningar betalar du ett mindre belopp varje månad istället för att betala allt på en gång. Under tiden producerar din solcellsanläggning el till din fastighet, du sänker dina elkostnader och du kan tjäna pengar på ett sälja din överskottsel. Du kan närsomhelst amortera eller betala in hela det lånade beloppet utan extra kostnad.

Vi samarbetar även med Svea Bank som erbjuder effektiva och anpassade lösningar inom finansiering. Med ett solcellslån från Svea Bank har du möjlighet att ta ett lån upp till 12 år med 5,95% ränta för att finansiera din solcellsanläggning. Kontakta oss så berättar vi mer!

Här finns mer information om finansiering.

Kontakta din säljare för att få veta mer om de olika uppläggen. Om du inte redan har kontakt med en säljare så klicka här och boka ett möte så berättar vi mer om solceller och finansiering av ditt solcellsprojekt.

Läs mer
Varför ska jag investera i solceller?

Att installera solceller är en lönsam investering som dessutom är bra för miljön. Du sänker dina elkostnader eftersom du med hjälp av solpaneler kan producera din egen el. Elen som du inte använder säljs automatiskt ut på nätet. Hur mycket du får betalt för din överskottsel skiljer sig mellan olika elbolag. En solcellsanläggning på taket höjer även värdet på din bostad.

Om du dessutom väljer att investera i ett solcellsbatteri kan du lagra solenergi och nyttja den under dygnets mörka timmar, då förbrukningen hemma oftast är som högst. Med ett batteri blir du även mindre påverkad av elprisets svängningar. I stället för att köpa dyr el kan du nyttja den energi du lagrat i ditt solcellsbatteri.

Läs mer
Hur mycket solel kan jag räkna med att producera?

I Sverige producerar solceller cirka 800–1 100 kWh per installerad kilowatts effekt (kWp) och per år. En genomsnittlig solcellsanläggning på 10,4 kWp producerar alltså cirka 8 320 – 11 440 kWh per år. Exakt hur mycket el en solcellsanläggning producerar beror på lutning, väderstreck och områdets solinstrålning.

Läs mer
Hur tjänar jag pengar på solceller?

Solel kan antingen användas i det egna hushållet eller säljas via elnätet. Elen går först och främst alltid till att driva det egna huset där besparingen sker genom att man slipper köpa el. Överskottet på el kan sedan säljas via elnätet och det sker automatiskt när du har en växelriktare och har tecknat ett produktionsavtal med ditt elhandelsbolag. Win-Win!

Du kan även tjäna pengar med hjälp av stödtjänster om du har ett solcellsbatteri kopplat till din solcellsanläggning. Batteriet som installeras i din fastighet ansluts till en så kallad stödtjänst och används för att balansera frekvensen i det svenska elnätet. Svenska Kraftnät har i uppgift att säkerställa frekvensen och du får ta del av de inkomster som genereras när Svenska Kraftnät balanserar elnätet med hjälp av batteriet som är installerat i din fastighet. Hur mycket du tjänar varje månad beror på hur mycket batteriet används till balansering. Du kan se och följa hur mycket du tjänar varje månad i portalen för dina stödtjänster. 

Läs mer
Hur fungerar det att sälja solel till elbolagen om man får ett överskott?

Om du har en solcellsanläggning som producerar mer el än vad du själv kan använda är det smart att sälja överskottet till ditt elhandelsbolag. Det elbolag du väljer att sälja din el till ersätter dig per inmatad kWh och säljer sedan vidare elen till andra användare på elnätet. För att detta ska fungera behövs två saker:

1. En växelriktare och mätare för att se hur mycket el du använder själv och hur mycket du säljer ut på nätet.

2. Ett produktionsavtal med ditt elhandelsbolag så du kan sälja din överskottsel.

Läs mer
Hur vet jag om jag kan få avdrag på min anläggning?

Grön Teknik är en skattereduktion för privatpersoner. För att erhålla bidraget finns vissa kriterier som behöver uppfyllas från kund. En person kan erhålla max 50 000 SEK i skattereduktion.

  • Du måste äga din fastighet.
  • Du ska stå på lagfarten när arbetet utförs.
  • Du måste ha betalat tillräckligt i skatt under installationsåret.
  • Du behöver betala fakturorna och nyttja elen som produceras.

Läs mer på Skatteverkets hemsida: Skatteverket - Grön teknik

Läs mer
Finns det något bidrag för solceller?

Skattereduktionen Grön Teknik ger dig möjlighet att få tillbaka upp till 50 000 SEK om du uppfyller vissa kriterier. Om ni är två personer som äger huset är det 50 000 SEK per person. Besök Skatteverkets hemsida för mer information om hur du kan dra nytta av skattereduktionen när du investerar i solenergi genom Sesol. Skattereduktionen Grön Teknik omfattar solceller, växelriktare, laddstationer och solcellsbatterier. Skatteverket beslutade 4 juli 2024 att man även kan få bidraget Grön Teknik för batterier, som förutom att lagra egenproducerad el även stödjer det svenska elnätet via stödtjänster. Stödtjänster innebär att du balanserar det svenska elnätet och får ta del av inkomsterna som genereras.

 

Läs mer
Hur mycket bidrag kan jag få?

Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.

För installation av solceller är skattereduktionen 20%. Skattereduktionen för solceller höjdes från 15% till 20% vid årsskiftet 2022/23. För installation av solcellsbatterier är skattereduktionen 50% och för installation av elbilsladdare är skattereduktionen 50%.

Läs mer
Minskar intäkterna med tiden?

Det beror på marknadspriset på el. Om elpriset går upp ökar intäkterna för den el du säljer vidare och om priset går ner minskar intäkterna. Trenden de senaste åren är att elpriserna ökar stadigt, så egna solceller är en smart och långsiktig investering.

Läs mer
Hur lång tid tar det innan jag får tillbaka mina pengar för investeringen?

Återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger på ca 8-12 år i snitt. Den faktor som påverkar återbetalningstiden som mest är det framtida elpriset. Du börjar spara pengar direkt när din solcellsanläggning driftsätts - du köper mindre el och får dessutom betalt för den överskottsel som automatiskt säljs ut på elnätet.

Om du köper en solcellsanläggning med Sesols tjänst Kraftfull ingår ett batteri utan extra kostnad. Det innebär att återbetalningstiden minskar från ca 8-12 år ner till endast ca 5-6 år! Kontakta oss så räknar vi på din fastighets behov och förutsättningar.  Använd vår solcellskalkylator för att se hur mycket du skulle kunna spara med solceller på taket!

Läs mer
Vad kostar solceller?

Kostnaden för en solcellsanläggning varierar stort beroende på parametrar som typ av tak, hur många solpaneler du vill ha samt vilka typer av produkter och tillbehör du väljer.

Vi på Sesol gör alltid ett kostnadsfritt platsbesök hos dig för att ta reda på just dina förutsättningar; takvinkel, åt vilka väderstreck taket är riktat, takytan som kan användas för att montera solpaneler etc. Besöket tar ca 1–2 timmar och i slutet av besöket får du en offert. För oss är det viktigt att du som kund kan känna dig trygg med det pris du får från oss. Vi har inga dolda eller extra avgifter.

Om du inte redan har kontakt med en säljare så klicka här och boka ett möte så besöker vi dig och ger dig en offert på en komplett solcellsanläggning till din fastighet.

Läs mer
Vad innebär och kostar ett effektabonnemang?

Ett effektabonnemang är ett avtal som du tecknar med din nätägare och det innebär att du betalar för hur mycket du faktiskt använder i elnätet. Kostnaden för effektabonnemanget avgörs av nätägaren och innehåller oftast en fast årsavgift och en rörlig elavgift.

T.ex. kan en nätägare ha en fast årsavgift på 6 000 kr och en rörlig avgift på 38 öre/kWh som du förbrukar. Priset på abonnemanget sätts av den maximala effekt du som kund behöver ha under ett visst tillfälle.

Syftet med effektabonnemang är att du inte ska betala för mer effekt än du använder och samtidigt fungerar det som ett ekonomiskt incitament för att få nätägarens kunder att minska elförbrukningen.

Läs mer
Kommer egenproducerad el att beskattas?

Du som producerar el i en solcellsanläggning med en sammanlagd installerad toppeffekt av mindre än 500 kilowatt och inte äger andra elproduktionsanläggningar är inte skattskyldig. Du som producerar elen ska alltså inte betala energiskatt, varken för egenförbrukad el eller för el som överförts till någon annan. Mer information finns på Energimyndighetens hemsida

Äger ni solcellsanläggningar som sammanlagt överskrider 500 kW i toppeffekt är ni skatteskyldiga för elen och ska registrera er hos Skatteverket. Egenproducerad el som ni själva använder från anläggningar under 500 kW i toppeffekt får ni göra avdrag på skatten för vilket resulterar i att ni inte betalar energiskatt. Läs mer om energiskatten på Skatteverkets webb.

Läs mer
Hur länge håller solceller?

Solcellspanelerna beräknas hålla i minst 30 år vilket också garanteras genom en 25-års effektgaranti. Med det gröna avdraget och den minskade utgiften för elförbrukning, samt inkomsten av din försäljning av solel, kan du ofta räkna hem din investering snabbt. Återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger på ca 8-10 år i snitt. Den faktor som påverkar återbetalningstiden som mest är det framtida elpriset. Du börjar spara pengar direkt när din solcellsanläggning driftsätts - du köper mindre el och får dessutom betalt för den överskottsel som automatiskt säljs ut på elnätet. Om du köper en solcellsanläggning med Sesols tjänst Kraftfull ingår ett batteri som kopplas till CheckWatt. Då kan återbetalningstiden bli så kort som ca 6 år. 

Varje hem och varje situation är unik, och det finns många faktorer som påverkar hur lönsam din investering i solceller kan bli. För att få en klarare bild av vad en investering i solceller kan innebära för just dig, erbjuder Sesol personliga konsultationer. Under en konsultation kan vi analysera dina specifika förutsättningar och ge skräddarsydda råd om hur du bäst kan dra nytta av solenergi. Boka en konsultation med Sesol här för att ta reda på mer om hur solceller kan passa in i ditt liv och din ekonomi.

Läs mer
Blir tekniken bättre inom kort, är det värt att vänta?

Solcellstekniken utvecklades enormt mycket under 2010-talet. Det är marginella förbättringar på nya produkter som lanseras. Du sparar mer på att inte vänta, det är bättre att komma i gång och börja producera solenergi så fort som möjligt.

Att bestämma rätt tidpunkt för att investera i solceller kan vara utmanande. Om du funderar på om nuvarande teknik passar dina behov, eller om du har frågor kring hur solenergi kan gynna dig, är en personlig konsultation det bästa sättet att få svar. Våra experter på Sesol kan ge dig skräddarsydda råd baserade på din specifika situation och hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut. Boka en konsultation med oss på Sesol nu och ta reda på hur du kan dra nytta av solenergi idag.

Läs mer
Hur sparar jag pengar med elbilsladdare?

Med en laddbox kan du göra stora besparingar genom låga driftkostnader för din bilkörning. Genom att samtidigt investera i en solcellsanläggning kan du dessutom ladda din bil med förnybar, egenproducerad el. Det gör att din laddning av bilen blir ännu billigare. Som en bonus har du alltid "full tank" varje morgon när du kommer ut till din färdigladdade bil. Att installera elbilsladdare höjer även värdet på din bostad och gör den mer attraktiv på bostadsmarknaden.

Läs mer
Vad kostar det att installera en laddbox för att ladda bilen?

Kostnaden för att installera en laddbox varierar beroende på vilken typ av elbilsladdare du önskar. Generellt kostar en laddbox ca 8 - 9.000 kr. 

Läs mer
Jag har bara en laddbar bil. Ska jag köpa laddbox med ett uttag eller passa på och installera två direkt?

I takt med att elfordon blir allt vanligare ökar även efterfrågan på laddplatser. Många har idag en laddbar bil eller funderar på att skaffa en inom kort. De kommande åren kommer laddbara bilar att öka kraftigt och många hushåll kommer att ha flera laddbara bilar. Vill du ha en smidig laddpunkt som är framtidssäker är det smart att installera två vid samma installationstillfälle. 

Läs mer
När fungerar CheckWatt?

CheckWatt är din pålitliga partner dygnet runt. CheckWatt fungerar ungefär som vatten som fylls på i en dräneringsbrunn och rinner över när tanken är full. När solcellsanläggningens batteri är fulladdat tar CheckWatt över och ser till att överskottet av den producerade elen inte går till spillo, utan säljs automatiskt och skickas ut i det allmänna elnätet.

För att förstå mer om hur CheckWatt kan hjälpa dig att maximera användningen av din solel och öka dina inkomstmöjligheter, besök vår sida om CheckWatt. Där hittar du detaljerad information om hur tjänsten fungerar och hur den kan integreras i din solcellsanläggning.

Är du intresserad av att börja använda CheckWatt för att optimera din solenergiproduktion? Kontakta oss för en skräddarsydd lösning som passar just dina behov.

Läs mer
När tjänar jag pengar på att använda CheckWatt?

Med CheckWatt blir din solenergi lönsam. Genom att sälja överskottsel får du möjlighet att tjäna extra pengar på din investering. CheckWatt gör processen sömlös och automatiserad, vilket innebär att du kan luta dig tillbaka och låta systemet hjälpa dig att tjäna pengar.

Läs mer
Hur fungerar CheckWatt?

CheckWatt integreras smidigt med ditt solcellssystem och övervakar konstant batteriets laddningsstatus. När batteriet är fullt aktiveras CheckWatt automatiskt och din överskottsel säljs till det allmänna elnätet.

Läs mer
Hur mycket kan jag tjäna med CheckWatt?

Hur mycket du kan tjäna beror på vilken batterikapacitet du har. Det vill säga hur mycket du kan ladda in och ur, och med vilken effekt. Vi på Sesol hjälper dig gärna med en kalkyl. Du kan få ett estimat på din ersättning på CheckWatts hemsida. Med hjälp av kalkylatorn kan du se hur ersättningen har sett ut historiskt.

Batteri 5,76 kW (9,6 kWh) har gett en avkastning på ca 17 800 kr per år. 
Batteri 7,68 kW (12 kWh) har gett en avkastning på ca 23 700 kr per år.
Batteri 9,6 kW (16 kWh) har gett en avkastning på ca 29 700 kr per år.

Siffrorna ovan baseras på marknadens priser från 2020 fram tills idag. Tänk på att marknadspriserna kan svänga, denna kalkyl visar på avkastningen bakåt i tiden. Hur det går i framtiden kan ingen förutspå, marknadens priser kan gå både uppåt och nedåt. Ersättningen skalar linjärt med systemets effekt. Detta innebär att ett system på 10 kW genererar dubbelt så mycket intäkter som ett system på 5 kW.

För att få en mer noggrann kalkyl rekommenderar vi att du bokar en kostnadsfri konsultation med oss på Sesol så går vi igenom förutsättningarna för din fastighet. Då kan vi också ge dig en offert och kalkyl på bedömd solelsproduktion och ersättning via CheckWatt. 

Läs mer
Varför behöver elnätet hjälp?

Elnätet måste alltid vara i balans (50Hz) för att undvika störningar och skador på teknisk utrustning. Ditt batteri och solcellsanläggning spelar en viktig roll genom att bidra vid behov, vilket inte bara genererar intäkter utan också stödjer ett stabilt elnät.
 

Läs mer
Hur kan jag tjäna pengar på stödtjänster om jag har tjänsten Kraftfull?

När du köper en solcellsanläggning av Sesol monterar vi även ett batteri i din fastighet utan kostnad. Du äger din solcellsanläggning och Sesol äger batteriet. Batteriet kopplas till stödtjänster och du får del av inkomsterna. Du får alltså en extra inkomst utan kostnad, samtidigt som du hjälper till att balansera det svenska elnätet. Win-Win! Hur mycket du tjänar varje månad beror på hur mycket batteriet används till balansering av det svenska elnätet. Du kan se och följa hur mycket du tjänar varje månad i portalen för dina stödtjänster.

Läs mer
Kan jag sälja överskottselen som jag tillverkar från min solcellsanläggning?

Ja, det kan du göra. Överskottselen din anläggning producerar säljs automatiskt ut på elnätet.

Läs mer
Hur fungerar Grön Teknik med tjänsten Kraftfull?

Sesol äger batteriet och du får ta del av inkomsterna från stödtjänster med hjälp av batteriet, utan att det kostar dig något extra. Eftersom Sesol äger batteriet behöver du inte bekymra dig om Grön Teknik för batteriet. Sesol söker bidraget Grön Teknik åt dig för de produkter som du äger, det vill säga solceller och eventuella tillvalsprodukter som är berättigade till Grön Teknik.

Läs mer
Hittar du inte det du söker?