Sälj överskottsel från dina solceller – Så här gör du

Mikroproducent? Se hit! Vid det här laget har du säkert stenkoll på att lönsamheten är dubbelt upp med solceller på taket. Det vill säga att du med din egenproducerade solenergi täcker hushållets elförbrukning samtidigt som du har möjlighet att tjäna några extra slantar på att sälja överskottselen. Men hur? Det ska ju löna sig att vara klimathjälte – så här säljer du solenergi.

En bild på en mindre tegelvilla med svart tak och solpaneler på taket.

Snabb genomgång – så fungerar solceller

Innan vi går igenom hur du säljer överskottselen kanske du vill fräscha upp minnet kring hur solceller faktiskt fungerar? Om inte, scrolla vidare.

Så, solceller är de enheter som gör att vi kan utvinna energi ur solens strålar, så kallad solenergi. Tillsammans med solpaneler monteras solcellerna på fastighetens tak för att ta vara på solen som förnybar energikälla. När solens strålar träffar solcellerna bildas likström som med hjälp av en växelriktare omvandlas till växelström. Svårare än så är det inte. Vill du ta reda på mer om hur solceller fungerar kan du klicka här.

Så säljer du solenergi – steg för steg

I stort sett alla villaägare som producerar solenergi via solceller får ett överskott av el – inte minst under riktigt soliga sommardagar. Dessa dagar, då produktionen är större än förbrukningen, skapas så kallad överskottsel. Denna el tar sig vidare ut i elnätet och blir förnybar energi någon annanstans, som du sedan får betalt för. Så här går du tillväga för att sälja solenergi:

  1. Försäkra dig om att din anläggning uppfyller alla regler och krav.
  2. Kontakta din elleverantör och anmäl dig som mikroproducent – det vill säga förmedla att du framställer förnybar el med din solcellsanläggning.
  3. Ta emot ett inmatningsabonnemang från din elleverantör.
  4. Nu är du igång – börja sälja!

Skattereduktion vid försäljning av överskottsel

Sist men inte minst tar vi såklart upp hur skattereduktion fungerar för dig som producerar solenergi. Du kan sälja hur mycket solel du vill men du tappar vissa skatteförmåner om du kommer över en viss gräns. Du kan ansöka om skattereduktion för lika många kWh som du förbrukat i hushållet, men maximalt för 30 000kWh per år. 

Har du solcellsplaner som du vill förverkliga? Boka ett kostnadsfritt besök, så kikar vi på dina förutsättningar – vi hörs.