Så sparar du pengar med solceller

En investering i solceller till din bostad kommer vara något du har användning för under en lång tid framöver. De flesta anläggningar har en effektgaranti på hela 25 år och många gånger har priset för solcellerna intjänats redan efter åtta till tio år. Med hjälp av solceller kan du förbättra hushållets ekonomi genom att bland annat minska era elkostnader och sälja vidare överskottselen. Läs vidare så förklarar vi på Sesol hur du sparar pengar med solceller.

En bild på en vit enplansvilla i trä med solpaneler på takets ena sida.

Minska dina elkostnader

Under 2021 har elpriserna ökat i Sverige, dels på grund av den kalla våren men också på grund av att priserna på utsläppsrätter för CO2 har ökat. Ännu är vi dock inte uppe på de nivåer som vi redan ser priserna stiga till i Europa. Med ett solcellssystem slipper du köpa lika mycket el och behöver därmed inte oroa dig över höjda priser eller om och när du ska binda ditt elavtal.

En vanligt förekommande fundering är om solceller är lönsamma under det svenska vinterhalvåret. Faktum är att det norska forskningsinstitutet SINTEF har kommit fram till att det skandinaviska klimatet med kalla temperaturer och reflekterande snötäcken kan ha en positiv inverkan på solcellernas effekt. De kommer att fortsätta producera en betydande mängd el för ditt hushåll även på vintern – med andra ord kan du med hjälp av solceller minska dina elkostnader året om.

Sälj vidare överskottselen

Under sommarhalvåret är det vanligt att svenska villor med solceller producerar mer el än vad hushållet förbrukar. Du har då möjlighet att sälja överskottselen vidare till elnätet för att spara ytterligare pengar med din investering. Hur mycket du kan tjäna varierar från elbolag till elbolag, men generellt brukar de mest lönsamma elbolagen vara de som betalar extra för ursprungsgarantier. Det är certifikat som visar att elen kommer från solceller och den kan därmed säljas vidare som förnybar el till elbolagets övriga kunder. Du får även ta del av så kallad nätnytta från ditt elbolag, som tack för att du bidrar till att sänka elnätets energiförluster.

Skattereduktion

En annan stor besparing från dina solceller är skattereduktionen. Den innebär att du för all el som du producerar och säljer vidare till elnätet får ta del av en skattereduktion från staten. Den ligger på 60 öre per kWh och du får tillbaka den totala summan på nästa års deklaration. Summan syns alltså inte på den vanliga fakturan. Att sälja din överskottsel och låta fler ta del av den förnybara energin är alltså ytterligare ett sätt att spara pengar med solceller utan att du ens behöver lyfta ett finger. 

Höj värdet på din bostad

Det finns även andra ekonomiska fördelar med att investera i solceller, förutom direkta inkomster från överskottselen. Om du som villaägare installerar ett komplett solsystem på ditt tak kommer detta att öka värdet på ditt hem inför en eventuell försäljning. Bostaden blir mer attraktivt på marknaden och kommer att framstå som ett modernt hem som dessutom är snällt mot miljön – en fråga som bara blir allt viktigare för potentiella köpare. Ni kan även spara pengar på underhåll av ert tak – en solcellsanläggning skyddar taket från UV-strålning och förlänger takets livslängd.

Är du också redo att börja spara pengar med solceller? Vi på Sesol är en trygg helhetspartner för dig som vill investera i en solcellsanläggning. Varmt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation för att få reda på hur du kan optimera kostnaderna för din elförbrukning genom att investera i en solcellsanläggning.