Höga elkostnader? Se hit, här kommer 10 tips för dig!

Det är nästan aldrig roligt att få en faktura, men de senaste månaderna har elfakturorna tagit priset, bokstavligt talat. Därför listar vi här 10 tips på hur du kan sänka din elkostnad!

En närbild på lågt hängade glödlampor i olika former. Alla lampor lyser med synliga dioder. Lamporna hänger i en inomhusmiljö med en graffitimålad tegelvägg i bakgrunden.

1. Utvärdera ditt befintliga avtal

Vad betalar du för din el idag? Vad skulle du få betala hos ett annat elbolag? Undersök och jämför olika elbolag. Börja snegla på alternativ med förnybar energi om du har möjlighet, detta är bra för både plånboken och framtiden! 

2. Producera din egen el

Med en egen solcellsanläggning producerar du din egen energi och blir på så vis inte lika påverkad av föränderliga elpriser. Om du producerar överskott av energi, dvs. att du inte använder all din el på egen hand, säljs överskottet automatiskt på elmarknaden. Med en solcellsanläggning kan du spara flera tusentals kronor per år! Detta är en investering som kommer leda till både en gladare miljö och en gladare plånbok, en investering för framtiden som sagt!

3. Sänk elförbrukningen i vardagen

Små smulor är också bröd – som man brukar säga. Vill du sänka dina elkostnader är det bra att börja i det lilla. Visst är det härligt med en lång dusch efter en lång arbetsdag? Varför inte ta en snabb dusch för att sedan krypa ner i soffan med en varm filt i stället? Lämnar du lamporna tända när du går hemifrån? Använd timrar för att enkelt kontrollera att lamporna inte lyser när du inte är hemma. 

4. Håll koll på värmen

Vi säger inte att du ska gå runt och frysa såklart, men har du till exempel fler badrum med golvvärme kan du låta denna vara på i ett av dem, i stället för i båda. Behöver du vädra? Gör det snabbt genom att skapa korsdrag i stället för att låta ett fönster stå öppet under en längre tid. Det handlar om att göra aktiva val och vara medveten om vilka saker du vill prioritera. 

5. Köp vitvaror proaktiv och använd dem rätt

Ska du köpa nya vitvaror? Genom att välja vitvaror med låg energiförbrukning kan du spara flera hundralappar per år. Se även över hur du använder dina vitvaror. Duska till exempel undvika att ställa in varm mat i kylen, eftersom detta gör att kylen behöver arbeta mycket mer för att hålla nere temperaturen då. Tänk också på att du kan använda eftervärmen i ugnen när du lagat mat. Låt ugnen stå öppen för att värmen ska kunna sippra fram. Lova oss bara att du håller koll på nyfikna barn och husdjur om du anammar detta tips. 

6. Vädra dina kläder

Det är inte konstigt att vilja vara ren – men behöver du verkligen tvätta kläderna så ofta? Att vädra kläder kan räcka många gånger, bra för elräkningen och för kläderna, då tvätt sliter. När du väl ska tvätta så försök att göra detta på låga temperaturer, det sparar energi. Tänk också på att fylla tvättmaskinen och tvätta mer på samma gång – det gör att du inte behöver köra för många maskiner. 

7. Låt dina kläder hängtorka

Först en maskin för att tvätta dina kläder, sen en till för att torka dem… du hör ju, här kan vi spara in! Fram med tvättlina/tvättställ och låt dina kläder lufttorka. Om detta inte är ett möjligt alternativ för dig; välj torktumlare före torkskåp, eftersom detta oftast går snabbare. Sist men inte minst, centrifugera alltid tvätten ordentligt efter varje tvätt, så kommer alla möjliga torkmetoder att gå fortare. 

8. Diska rätt – använd diskmaskin och spara på handkrämen

Det kanske inte är så välkänt, men en ny diskmaskin drar mindre energi än att diska för hand under rinnande vatten. Lämna kranen avstängd och fyll diskmaskinen till brädden. Detta räddar dig från dyra fakturor och torra händer. 

9. Skippa viloläget

Visst är det smidigt att lämna elektronik på viloläge eller standby i stället för att stänga av dem? Gör om, gör rätt. Försök att få in det som en vana att faktiskt stänga av dina prylar. Eftersom du ändå inte ska använda din apparat för tillfället kan den lika gärna vara avstängd? Din plånbok kommer att tacka dig.  

10. Barnsäkra ditt hem 2.0 – elsäkra ditt hem

Det går att spara mycket pengar genom att byta ut dina vanliga glöd- och halogenlampor mot lågenergilampor och LED-lampor. Byt ut gamla och slitna tätningslister runt fönster och dörrar för att slippa oönskat drag. 

Vill du sänka dina elkostnader? Sesol hjälper dig att utvärdera möjligheterna för en solcellsanläggning med en kostnadsfri konsultation. Har du fler frågor eller funderingar kring solceller? Kontakta oss på Sesol!