5 misstag att undvika när du investerar i solceller till villan

De stora tekniska framstegen och skattereduktionen på grön teknik har lett till en stor ökning av solcellsanläggningar till hus och villor i Sverige. Kanske är du själv intresserad av att investera i solceller till din egen bostad? Solen är en förnybar energikälla med fantastisk potential och en egen produktion av solenergi kan både sänka dina elkostnader och höja värdet på ditt hus. Anläggningen ska hålla i många år framöver och det är därför viktigt att det blir rätt från början. Genom att undvika nedan listade fem misstag blir solcellerna till din villa en både lönsam och hållbar investering.

En bild på en gul trävilla med rött tegeltak. Husets ena taksida är täckt med solpaneler. Huset är omgivet av gröna åkrar och grönt gräs, solen skiner.

1. Solceller som inte är anpassade för vårt nordiska klimat

Vädret i Sverige kan skifta stort mellan säsongerna och solcellsanläggningen på ditt hus måste klara av både snö, regn och blåst. Det är långt ifrån alla solceller som klarar av det tuffa nordiska klimatet och det är viktigt att se till att de kommer att förbli stabila och effektiva trots hårda påfrestningar av vädret. På så vis säkerställer du en lång livslängd på din anläggning och kan känna dig trygg i att du gör en långsiktig investering.

2. Anläggningen är inte anpassad efter dina behov

Alla elbehov ser olika ut och det är viktigt att anläggningen möter just dina önskemål och krav. Vi rekommenderar därför att du först undersöker din elförbrukning för att se hur mycket el din anläggning kommer att behöva producera. Olika anläggningar producerar olika mycket el beroende på lutning, läge och temperatur. För att undvika risken att solcellerna inte lever upp till dina förväntningar är det viktigt att välja ett solcellsbolag med kunskap för att kunna leverera rätt anläggning till just din villa och dina behov.

3. Företaget är inte registrerat hos Elsäkerhetsverket

Företaget som installerar solcellerna på ditt hus måste enligt lag finnas registrerat i Elsäkerhetsverkets företagsregister. Genom att kontrollera företaget du planerar att anlita kan du undvika kostsamma fel och minska risken för problem med din anläggning. Här kan du enkelt söka efter företag i registret och se vilka behörigheter de besitter. Vi på Sesol finns självklart registrerade hos Elsäkerhetsverket.

4. Företaget saknar rätt kompetens

Energimyndigheten har låtit undersöka olika installationer av solceller. I studien kom man fram till att det är långt ifrån alla installatörer som har tillräcklig kompetens inom området. En av fyra installationer kunde i efterhand inte säkerställas att de hade utförts av en behörig elektriker. Att elektrikern är behörig är oerhört viktigt då en felinstallation i värsta fall kan leda till bränder och skador på huset. Kontrollera därför att företaget du anlitar har rätt kompetenser och har behörig personal som kan genomföra installationen. Det är även en fördel om företaget är medlem i Svensk Solenergi, som säkerställer bland annat etik, produktkvalitet och yrkesmässig kompetens.

5. Företaget erbjuder inga garantier

Solcellerna på din villa ska hålla under en lång tid framöver. Tyvärr finns såklart trots detta en liten risk att saker kan gå sönder tidigare än utlovat. Därför är det viktigt att välja en trygg leverantör som kan erbjuda långa garantier utifall olyckan skulle vara framme. Sesol kan till exempel erbjuda en produktgaranti på upp till 25 år och en effektgaranti på upp till hela 30 år.

Vill du också investera i solceller till din villa? Vi på Sesol kan tack vare våra kunniga energiingenjörer, projektörer, snickare, montörer och elektriker inom solkraft utlova trygghet genom hela processen – från idé till installerad solcellsanläggning. Kontakta oss eller boka en gratis konsultation för mer information!