Hem / Solcellsbatterier

Batterier för solel

Tack vare solceller kan vi utvinna energi från solens strålar och producera vår egen el. Solcellerna kan under dagens ljusa timmar ta till vara på solen som förnybar energikälla – men när solen gått ner måste solcellerna invänta morgondagen för att kunna producera ny solel. Med ett batteri för lagring av solel kan överskottet som producerats under dagen lagras och användas under dygnets övriga timmar. För dig som exempelvis har en elbil som behöver laddas under natten är batterier för solel ett perfekt val.

Batterier för solel är en smart och lönsam investering som skapar nya möjligheter för att bli en än mer självförsörjande elproducent. Ta nya steg mot en hållbar framtid tillsammans med oss – välkommen att boka en gratis konsultation.

Fördelar med ett solcellsbatteri

Så här fungerar ett solcellsbatteri.

Solceller producerar som mest energi under dagtid – då den ofta behövs som minst. Den solel som inte förbrukas under dagtid kan istället lagras i ett solcellsbatteri för att användas under dygnet övriga timmar. Batteriets funktion liknar ett uppladdningsbart litiumjonbatteri och lagrar den överskottsenergi som solcellerna genererat. Den likström som producerats i solcellerna lagras i batteriet och konverteras till växelström först vid behov – för snabb, funktionell och lönsam användning av solcellernas överskottsel.

Är det lönsamt att lagra solel?

Istället för att din överskottsel automatiskt säljs vidare till elnätet mot en mindre ersättning kan du med ett batteri lagra solenergin och använda vid ett senare tillfälle. Att lagra elen som inte förbrukats under dagen gör att du inte behöver sälja överskottselen till ett lägre pris än vad den faktiskt kostar att köpa tillbaka. På så vis kan du rusta dig för elmarknadens stigande priser, samtidigt som du bidrar till en klimatsmart värld. Att investera i ett solcellsbatteri är således en lönsam investering.

Få full koll på solcellsbatterier från Sesol

Snabba frågor och svar om batterier för solel.

Går det få bidrag för solcellsbatterier?

Ja, när du investerar i ett solcellsbatteri med tillhörande installation till ditt hem finns en skattereduktion att ta del av som täcker 50% av totalkostnaden, upp till 50 000 kronor.

Kan jag bli självförsörjande på el?

I Sveriges nordliga klimat är det idag svårt att bli helt självförsörjande på egenproducerad el. Men med ett batteri som lagrar din överskottsel kan du ändå använda din lagrade el under många fler av dygnets timmar – när du annars hade behövt köpa el från en elleverantör.

Borde jag inte sälja min överskottsel?

Att lagra din solel för att använda vid ett senare tillfälle gör att du inte behöver sälja solelen vidare till ett lägre pris än vad den kostar att köpa tillbaka.

Hur påverkas jag som solcellsägare av elmarknaden?

En solcellsanläggning med tillhörande solcellsbatteri minskar behovet av att köpa energi från annan leverantör. Genom att nyttja din lagrade överskottsel blir elmarknadens stigande priser inte lika märkbara.

Jag har en elbil - kan den laddas med el från batteriet?

Den likström som solcellerna producerar konverteras till växelström i samma stund som den lagras i batteriet. Elen kan sedan användas för att bland annat ladda din elbil eller hybrid – en smart investering för dig som laddar bilen hemma under natten.

Jag är intresserad av ett solcellsbatteri, hur gör jag?

Vill du ta reda på dina förutsättningar för att installera ett solcellsbatteri? Välkommen att boka en gratis konsultation hos oss på Sekraft.

Intresserad av solceller och solcellsbatterier? Boka en helt kostnadsfri konsultation där vi tillsammans utvärderar möjligheterna för just dig.

Boka konsultation