Hur fixar jag en laddbox till min villa?

Allt fler husägare väljer att installera laddstationer för elbilar och det är ingen slump. Dagens laddboxar har blivit smartare, billigare och mer effektiva. I det här blogginlägget kommer vi på Sesol att vägleda dig steg för steg med vad du bör tänka på vid inköp och installation av laddplatser för ditt hus.

Bilden visar en svart laddbox installerad på en svart villafasad. Till laddstationen sitter en laddkabel inkopplad. Solen speglas i fasaden.

1. Identifiera behov

För villaägare med eget garage, carport eller parkering intill husvägg, är det i de allra flesta fall enkelt att installera en laddplats. Det som krävs är framdragen el och en laddbox. Viktigt att komma ihåg här är att särskilja på laddbox och laddstolpe. En laddbox är enklare att installera och montera i ett garage eller utomhus i nära anslutning till din parkeringsplats. En laddstolpe däremot monteras i marken och kräver oftast markarbeten.

På Sesol hjälper vi att undersöka era förutsättningar. Vi säkerställer att det finns utrymme för en laddplats där du vill ha den. Om det inte finns tillräckligt med utrymme behövs säkringen höjas alternativt köpa utrustning med lastbalansering. Lastbalanseringen fungerar på så vis att när energianvändningen i hemmet är låg så laddas bilen.

2. Välj rätt laddutrustning

Vilken laddutrustning du ska välja är beroende av hur hög laddningseffekt önskad laddstation kommer att ha. En elbil tar olika lång tid att ladda då elmotorerna skiljer i effekt beroende på vilken el- eller hybridbil du kör. En hög laddeffekt innebär kortare laddningstid (även kallat för snabbladdning) och en låg effekt innebär längre laddningstid för samma energimängd (normalladdning). Kom ihåg att högre laddningseffekt innebär större belastning och krav på den elektriska infrastrukturen.

Den allra vanligaste typen är normalladdning och passar utmärkt på platser där bilen står parkerad under en längre tid – som exempelvis hemmet eller jobbet. På Sesol erbjuder vi även laddutrustning med hög laddeffekt och snabbare laddning. Känner du dig osäker? Kontakta oss på Sesol så hjälper vi dig.

3. Utnyttja skattereduktionen för grön teknik

Från och med 1 Januari 2021 har du som installerar en laddplats utnyttja skattereduktionen för grön teknik. Skattereduktionen gäller för 50% av arbets- och materialkostnader vid installation av en laddplats. På Sesol ser vi till att du får avdraget direkt på fakturan från oss.

Notera att skattereduktionen är högst 50,000 kr per person och år. För att du ska kunna ta del av skattereduktionen måste du äga bostaden där installationen utförs samt att du ska ha skattereduktion kvar att utnyttja. Kom ihåg att för att du ska kunna utnyttja skattereduktionen för grön teknik måste du ha betalat tillräckligt med skatt under året.

4. Sesol är din helhetsleverantör och hjälper dig hela vägen

För varje dag som går blir övergången från fossildrivna bilar till elbilar snabbare och snabbare. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö. I denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sesol är vår vision att sträva mot fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring laddboxar.

Med en elbilsladdare i eller utanför ditt hem kan du alltid börja dagen med fulladdade batterier. Med en trygg, säker och kostnadseffektiv laddlösning från Sesol undviker du riskerna som finns med att ladda via ett vägguttag. Våra elbilsladdare är anpassade för hemmet och tål att installeras både inom- och utomhus – dessutom är de snygga i sin design.

Vill du vara med på resan att bidra till en grönare framtid för alla och bättre ekonomi för dig personligen? Vi på Sesol har stor branscherfarenhet och är dina experter på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig att hitta den optimala lösningen för just dina behov och önskemål.