Så sparar du pengar med solceller

Hem / Solceller / Så sparar du pengar med solceller

Så sparar du pengar med solceller

En investering i solceller till din bostad kommer vara något du har användning för under en lång tid framöver. De flesta anläggningar har en effektgaranti på hela 25 år och många gånger har priset för solcellerna intjänats redan efter fem till tio år. Med hjälp av solceller kan du förbättra hushållets ekonomi genom att bland annat minska era elkostnader och sälja vidare överskottselen. Läs vidare så förklarar vi på Sesol hur du sparar pengar med solceller.

Minska dina elkostnader

Under 2021 har elpriserna ökat i Sverige, dels på grund av den kalla våren men också på grund av att priserna på utsläppsrätter för CO2 har ökat. Ännu är vi dock inte uppe på de nivåer som vi redan ser i Europa. Med ett solcellssystem slipper du köpa lika mycket el och behöver därmed inte oroa dig över höjda priser eller om du ska binda ditt elavtal.

Många är oroliga över att solceller inte ska vara lönsamma under det svenska vinterhalvåret, men här kan du känna dig lugn. Faktum är att det norska forskningsinstitutet SINTEF har kommit fram till att det skandinaviska klimatet med kalla temperaturer och reflekterande snötäcken kan ha en positiv inverkan på solcellernas effekt. De kommer att fortsätta producera en betydande mängd el för ditt hushåll även på vintern – med andra ord kan du med hjälp av solceller minska dina elkostnader året om.

Sälj vidare överskottselen

Under sommarhalvåret är det vanligt att svenska villor med solceller producerar mer el än vad hushållet förbrukar. Du har då möjlighet att sälja överskottselen vidare till elnätet för att spara ytterligare pengar med din investering. Hur mycket du kan tjäna varierar från elbolag till elbolag, men generellt brukar de mest lönsamma elbolagen vara de som betalar extra för ursprungsgarantier. Det är certifikat som visar att elen kommer från solceller och den kan därmed säljas vidare som förnybar el till elbolagets övriga kunder. Du får även ta del av så kallad nätnytta från ditt elbolag, som tack för att du bidrar till att sänka elnätets energiförluster.

Skattereduktion

En annan stor besparing från dina solceller är skattereduktionen. Den innebär att du för all el som du producerar och säljer vidare till elnätet får ta del av en skattereduktion från staten. Den ligger på 60 öre per kWh och syns inte på den vanliga fakturan, utan de pengarna får du tillbaka på nästa års deklaration. Att sälja din överskottsel och låta fler ta del av den förnybara energin är alltså ytterligare ett sätt att spara pengar med solceller utan att du ens behöver lyfta ett finger. 

Höj värdet på din bostad

Det finns även andra ekonomiska fördelar med att investera i solceller, förutom direkta inkomster från överskottselen. Om du som villaägare installerar ett komplett solsystem på ditt tak kommer detta att öka värdet på ditt hem inför en eventuell försäljning. Det blir mer attraktivt på marknaden och bostaden kommer att framstå som ett modernt och välskött hem som dessutom är snällt mot miljön – en fråga som bara blir allt viktigare för potentiella köpare. Ni kan även spara pengar på underhåll av ert tak då en solcellsanläggning skyddar taket från bland annat UV-strålning och förlänger dess livslängd.

Är du också redo att börja spara pengar med solceller? Vi på Sesol är en trygg helhetspartner för dig som vill investera i en solcellsanläggning. Varmt välkommen att boka en kostnadsfri konsultation för att få reda på hur du kan optimera kostnaderna för din elförbrukning genom att investera i en solcellsanläggning.

Sesol