Så här fungerar en solcell – så skapas solenergi på ditt tak

Hem / Solceller / Så här fungerar en solcell – så skapas solenergi på ditt tak

Så här fungerar en solcell – så skapas solenergi på ditt tak

Möjligheten att producera egen el har aldrig varit större. Den snabba, teknologiska utvecklingen ligger till grund för solcellers ökade produktion – vilket resulterar att företag, lantbruk och villaägare i dag har strålande möjligheter att investera i en lönsam solcellsanläggning. Att förse sin verksamhet eller sitt hem med egenproducerad el är för många en häftig men också obegriplig process – en process som vi på Sesol ska förklara för dig. Läs vidare!

Hur fungerar solceller?

Solceller är de enheter som gör att vi kan utvinna energi ur solens strålar, så kallad solenergi. Tillsammans med solpaneler monteras solcellerna på fastighetens tak för att ta vara på solen som förnybar energikälla. När solens strålar träffar solcellerna bildas likström som med hjälp av en växelriktare omvandlas till växelström. Svårare än så är det inte.

Kan jag ha solceller på just mitt tak?

Det perfekta vädersträcket, den ideala takvinkeln och ultimata temperaturen då? Först och främst, norrläge är inte att rekommendera. Solcellerna genererar som allra mest el i söderläge, men även väst- eller östläge fungerar bra. Vidare till takets lutning så är allt mellan 10 till 60 grader bra, om man har ett platt tak så lutar man oftast upp solcellerna med 10-15 grader. Sist men inte minst – temperaturen. Tro det eller ej, men solceller fungerar som allra bäst när de är svala. Därför är det svenska klimatet alldeles perfekt.

Hur påverkar moln, regn och snö min solcellsanläggning?

Vi förstår att en viss tveksamhet till att skaffa solceller dyker upp när den långa vintern och det svenska klimatet är påtagligt. Det kallas ju trots allt solceller. Men faktum är att solcellerna producerar el även när solen inte skiner. Det behöver helt enkelt endast vara ljust ute, även om vi inte sticker under stolen med att det produceras som mest el en härlig sommardag. Men även om vinterhalvåret inte genererar lika många soltimmar är effekten ändå stor, då snön reflekterar solens strålar. Dessutom hjälper både snö och regn till att rengöra solcellerna, vilket betyder mindre underhållsarbete för dig.

4 snabba anledningar till att skaffa solceller

  • Solcellerna ökar fastighetens värde, redan från dag ett.
  • Solpanelerna kräver nästan inget underhåll – tack vare det svenska klimatet! 
  • Du får kontroll på och sänker dina elkostnader.
  • Överskottselen blir en extra inkomstkälla.

Vill du ta reda på dina förutsättningar att investera i en solcellsanläggning? Kontakta oss eller boka ett gratis besök här – vi hörs!

Sesol