Allt du behöver veta om grönt avdrag för solceller

Vill du göra en lönsam framtidsinvestering för både plånboken och miljön? Nu är det helt rätt tillfälle att installera en solcellsanläggning på ditt villatak. Den 1 januari 2021 träder en skattereduktion för installation av grön teknik (även kallat grönt skatteavdrag) i kraft. Detta ger dig som privatperson möjlighet att spara upp till 50 000 kr när du investerar i ett eget solcellssystem. Regeringen inför det nya avdraget för att göra det enkelt och smidigt för fler att välja klimatsmarta energilösningar för sina hushåll. Läs mer om hur skatteavdraget fungerar och hur detta avdrag kan hjälpa dig på traven till en smart investering.

En bild på ett bostadsområde mitt i sommaren. En enplansvilla i tegel är i fokus i bilden. Detta hus har solpaneler på båda sidor av taket. Huset omges av andra bostadshus och alla har gröna och lummiga tomter.

Vad är grönt avdrag och vilka investeringar ingår? 

Tidigare har liknande avdrag gått under namnen SolROT och EnergiROT, du kanske också känner igen dem som solcellsavdrag eller ladda-hemma-stödet. Det helt nya skatteavdraget kommer vara giltigt för privatpersoner vid följande investeringar: 

  • Installation av solceller.
  • Installation av solvärme.
  • Lagring av energi (t.ex. batteri eller powerwall).
  • Installation av laddboxar eller laddstolpar. 
  • Avdrag för kostnader av mätare, styrsystem och kartläggning för att optimera hushållets energianvändning.

Som privatperson kan du göra avdrag med 15 procent för installation av solceller och upp till hela 50 procent på lagring av egenproducerad förnybar solel och installering av laddsystem. Totalt får skatteavdraget uppnå en summa av 50 000 kr per person och beskattningsår. Detta betyder att om ni är två personer som står som fastighetsägare har ni båda möjlighet att nyttja avdraget. Viktigt att notera är att avdraget gäller för installationer som genomförs och betalas efter den 1 januari 2021. Med andra ord är det nu ett perfekt tillfälle att införskaffa solpaneler till ditt villatak.

Hur gör jag för att söka avdraget? 

Ännu en positiv förändring med det nya gröna avdraget är att du själv inte behöver ansöka eller vänta på handläggningstider. Vi på Sesol sköter processen och avdraget görs direkt på din faktura. På så sätt utförs din installation till ett lägre pris, samtidigt som du slipper komplicerade ansökningsprocesser och långdragna väntetider.

Sök avdraget flera gånger! 

Till skillnad från det tidigare investeringsstödet öppnar det nya avdraget upp för möjligheten att söka stöd mer än en gång. På så sätt kan du med tiden uppdatera och komplettera din solcellsanläggning eller ditt laddsystem med mer grön teknik i den takt som passar dig. 

Läs mer om det nya gröna skatteavdraget här. Vi på Sesol är en trygg helhetspartner för dig som vill investera i en solcellsanläggning. Boka en kostnadsfri konsultation för att ta reda på din fastighets förutsättningar!